NOVICEČLANIPOTEKGALERIJADONATORJI   Traja: 21.07.2005-22.08.2005   Pišite nam 
 

 Novice z odprave


15.08.2005 Nove fotografije v galeriji

Povečaj
Zmagovalca

V galeriji si lahko ogledate fotografije vzpona na Mount Kun.
Z ogled kliknite na zavihek GALERIJA.
14.08.2005 Poročilo z odprave na Mount Kun

Povečaj
Člani odprave v BT

Potovanje od Leha do Kargila je trajalo dolgih 11 ur z avtobusom. Naslednji dan smo se vozili še dodatnih 8 ur, prespali v šotorih in dan kasneje odpešačili v bazni tabor. Pot je trajala približno 8 ur. Postavili smo bazni tabor (BT) in določili ekipe za naskok na vrh.

1: Damjan, Matjaž, Aleš, Vlado
2: Boris, Stanka, Jure, Dušan
3: Karmen, Mateja, Tatjana, Iztok
4: Tone, Fredi, Bogdan, Rok

Naslednji dan so tretja in četrta ekipa odnesli potrebno opremo v tabor I in ga postavili na višini 5.400 m. Po opravljenem delu so se vrnili v bazo. Nekaj pozneje sta v tabor I prišli tudi prvi ekipi, ki sta tam prespali. Zjutraj so se vsi razen Dušana (slabo počutje) odpravili proti taboru II. Tabor II smo postavili na višini 6.080 m po dobrih 9 urah garanja.

Naslednje jutro sta Damjan in Matjaž startala okoli 6 ure. Nekaj pozneje sta jima sledila še Stanka in Vlado. Po opazovanju težav prvih pri plezanju na greben, se je Stanka na drugi polovici platoja odločila za povratek v tabor II. Vlado je nadaljeval do višine cca 6450 m, kjer se odločil za povratek. Na poti navzdol se je na robu platoja (6300 m) srečal z Borisom in družno sta se vrnila v tabor II.
Po 11 urah mukotrpnega plezanja in garanja med nevarnimi seraki in razpokami sta Damjan in Matjaž na veselje vseh nas končno dosegla vrh 7.086 m Visokega Mount Kuna. Kljub veliki utrujenosti sta se vrnila v tabor II zelo hitro. Za sestop sta porabila samo 3 in pol ure.

Ker smo dobili vremensko napoved, ki je obetala znatno poslabšanje, smo se v bazi odločili, da ne bomo več poskusili vzponov na vrh. Zato se je tudi ekipa tri, ki je prespala v taboru I odločila, da sestopi. To jutro so tudi tabor II pospravili in opremo prinesli do enke. Isti dan smo iz baze krenili v tabor I tudi preostali člani odprave z namenom, da pomagamo odnesti z gore vso opremo. Kmalu se je odločitev pokazala za pravilno, kajti vreme je že začelo kazati zobe. Pri podiranju tabora I je že rahlo snežilo in preko sedla so se vlekle megle. Večina je zapustila tabor I, nekaj pa nas je počakalo Aleša in Matjaža. Aleš se je odločil pri povratku povzpeti še na približno 6.600 m visok White Niddle, kar mu je seveda uspelo. Matjaž ga je čakal na ledeniku, da skupaj sestopita preko nevarnih predelov.

Dušan je iz tabora ena odsmučal skoraj do baze. Smučal je približno 650 višinskih metrov.

Naslednji dan je bil dan za počitek in urejanje opreme.

Dan pozneje se je Dušan odpravil na ledenik pod goro Z 1 in opravil turni smuk. Največja naklonina je znašala okrog 45 stopinj. Presmučal je 450 višinskih metrov med ledeniškimi razpokami. Pri povratku v tabor je že lepo deževalo.

Naslednji osmi dan nas je dež namakal cel dan. Pošteno se je tudi ohladilo. Nato smo preostale dneve preživeli v glavnem v BT. Opravili smo nekj vzponov na bližnje vrhove. Edino Aleš se je odločil za bolj konkreten vzpon na bližnjo 5.350 m visoko goro in jo poimenoval Peak Boza (bozha).

Končno je prišel tudi zadnji dan našega bivanja v pod goro in z veseljem smo
se odpravili proti dolini drugačni hrani nasproti.

Odpravarski del smo končali vsi živi ter zdravi, pa tudi dobre volje nam ni zmanjkalo.
05.08.2005 Vsi v baznem taboru

 

Izpod Kuna sporočajo, da so vsi uspešno in srečni prispeli v bazo. Višinski tabori so pospravljeni.

Vreme je z vsakim trenutkom slabše, tako da je bila včerajšnja odločitev o zaključku odprave kar pravšnja.
04.08.2005 Dva na vrhu

Povečaj
Vršni del, Foto: E. Wesker

Danes ob 17. uri po lokalnem času sta vrh Kuna (7.086 m) dosegla Damjan Karničnik - Pohorc in Matjaž Šerkezi.
Za vzpon iz tabora 2 na vrh sta potrebovala 11 ur, v tem trenutku sta že blizu tabora 2, kjer ju čaka naslednja skupina.
Zaradi neugodnih razmer in slabega vremena bodo vsi skupaj sestopili do baznega tabora in s tem bo odprava zaključena.
V naslednjih dneh načrtujejo še vzpon na kakšne nižje vrhove v okolici.
03.08.2005 Postavljen Tabor 2

 

Danes so dosegli tabor 2 na višini 6.080 m. Ponoči bodo prvi trije poskusili z vzponom na vrh.

Sporočajo še, da je splošno počutje v ekipi dobro.
02.08.2005 Prihod v bazni tabor

 

Člani odprave so včeraj srečno prispeli v bazni tabor na višini 4.550 m, že danes pa pričnejo z naskokom na vrh. Ponoči jih je presenetil dež, čez dan pa se je vreme uredilo.
Vsi so zdravi in komaj čakajo akcije.
30.07.2005 Prve slike v galeriji

Povečaj

Prejeli smo že prve slike iz Indije, ki si jih lahko ogledate v galeriji...
28.07.2005 Iz Leha proti Kargilu

 

Iz Leha se odpravijo proti Kargilu in nato do baznega tabora. Zelijo si, da bi se koncale prebavne motnje. Upajo, da so dovolj aklimatizirani za cilj odprave na 7086 Kun.

Naslednje javljanje bo predvidoma 14.8.05.
27.07.2005 Stok Kangri

Povečaj
Dušan na vrhu

Ob polnoci so odsli iz sotorov in pol ure pozneje se odpravijo proti vrhu, vendar v okrnjeni sestavi. V taboru sta ostala Fredi in Iztok zaradi visinske bolezni in prebavnih motenj.
Vrh osvoji po velikih mukah 12 clanov odprave, ker sta sredi poti omagala Bogdan in Buca, Vlado pa je zaradi izjemno slabega pocutja obrnil cca 50m pod vrhom.
Dusan je na vrh pritovoril svoje smuci in bil zato nagrajen z izjemnim alinisticnim smukom v dolino in zavistnimi pogledi ostalih pesakov. Naklonina v zgornjem delu pobocja se je gibala okoli 45 stopinj. Ce ne bi bilo tako naporno bi se zraven drl od veselja. Zato pa so ostali malo povriskali.
Kljub zelo slabemu pocutju je pridruzen clan odprave s pomocjo oslovske trme prikrampal na vrh. Ce bi bil njegov mentor v blizini bi ga zagotovo poslal dol.
Tako pa je imel sreco, da je mentor malo zaostajal, kar je bila posledica prenasanja smuci. Najhitrejsa clana odprave Matjaz in Pohorc sta bila v bazi ze ob pol devetih.
25.07.2005 Prva aklimatizacija

 

Danes so se odpravili na stiri dnevno aklimatizacijkso turo na Stok Kangri 6121m.
Iz hotela do vasice Stok je cca 1 ura voznje. Cudovita pokrajina je posejana s stupami. Prvi tabor so postavili na visini 4300m, naslednji dan pa drugega na 4980m.
23.07.2005 Odprava z repom

Povečaj
Rep odprave

Tega dne zjutraj poletijo v Leh. Na delhijskem letaliscu koncno dobijo rep odprave. Rep (Dusan, Fredi, Jovo) odprave je bil delezen obilnega zajtrka v VIP loungu. Tako je to ce potujes v poslovnem razredu.

Prva aklimatizacijksa tura je bila na Shanti stup cca 3600m.
Naslednje jutro pa jih pot zanese na hrib nad hotelom visok cca 4160m.
Popoldne istega dne se odpravijo na ogled dveh samostanov Thiksey Gonpa in Hemis Monastery.

19.06.2005 Spletna stran

 

Pripravili smo spletno stran http://kun2005.odprava.net, kjer boste lahko "v živo" spremljali dogodke na odpravi.

 Vreme v Indiji Vreme v Indiji [odprava.net] Developed by Bran©o